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dc.contributor.authorSampaio, Humberto Bonini Ribeiro
dc.coverage.spatialRibeirão Pretopt_BR
dc.date.accessioned2023-04-05T13:12:10Z
dc.date.available2023-04-05T13:12:10Z
dc.date.issued2022pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.unaerp.br//handle/12345/456
dc.descriptionRecycling in Brazil will reach a new level if each resident, industry or trader takes per sonal responsibility for the disposal of their waste. Thus, the present work aimed to eval uate the generation of solid waste in a commercial establishment of the foodstuff (açaí) and to propose improvements for the reuse and final disposal of these residues. To this end, collections were carried out for five months of all waste generated in the establish ment, as well as their segregation to then carry out their characterization. After perform ing the segregation, all materials were weighed on a digital scale. It was possible to verify that the commercial establishment generates approximately 63.28 kg of solid waste per month. Of this total, 13 kg are cardboard, 5.25 kg are paper, 5.06 kg are organic waste and 76.67 kg are plastic. It was possible to notice that plastic waste has a much higher generation than all other waste together, holding the value of 76.67% of all generation. It is noteworthy that these could be better exploited in their final disposal, as no part of the organic waste is destined for composting. It was possible to verify that most of the solid waste generated in the establishment is destined for recycling, with 65.47% of the waste destined for this purpose, while 34.53% of the total volume of waste generated is sent to municipal collection. It was possible to obtain the following indicators of solid waste generated in the establishment: 0.172 kg of solid waste generated by the sale of product (Açaí), 0.095 kg of solid waste per customer of the store and R$ 185.90 spent in the establishment for each kilogram of waste generated.pt_BR
dc.description.abstractA reciclagem no Brasil chegará a um novo patamar se cada morador, indústria ou comer ciante assumir a responsabilidade pessoal pelo descarte de seu resíduo. Assim, o presente trabalho teve como objetivo avaliar a geração de resíduos sólidos em estabelecimento comer cial do gênero alimentício (açaí) e propor melhorias para reutilização e disposição final destes resíduos. Para tanto, foram realizadas coletas durante cinco meses de todos os resíduos gerados no estabelecimento, bem como realizada a segregação destes para então realizar a sua caracterização. Após a realização da segregação todos os materiais foram pesados em balança digital. Foi possível constatar que o estabelecimento comercial gera aproxi madamente 63,28 kg de resíduos sólidos por mês. Deste total, 13 kg são papelões, 5,25 kg são papéis, 5,06 kg são resíduos orgânicos e 76,67 kg são plásticos. Foi possível notar que os resíduos plásticos apresentam uma geração muito maior do que todos os outros resíduos juntos, detendo o valor de 76,67% de toda geração. Ressalta-se que estes pode riam ser melhores explorados em sua disposição final, pois nenhuma parte dos resíduos orgânicos são destinados para compostagem. Foi possível constatar que a maioria dos resíduos sólidos gerados no estabelecimento tem como destinação a reciclagem, sendo 65,47 % dos resíduos destinados a esse fim, enquanto que 34,53% do volume total de resíduos gerados são encaminhados para a coleta municipal. Foi possível obter os seguin tes indicadores de resíduos sólidos gerados no estabelecimento: 0,172 kg de resíduos só lidos gerados por venda de produto (Açaí), 0,095 kg de resíduos sólidos por cliente da loja e R$ 185,90 gastos no estabelecimento para cada quilograma de resíduo gerado.pt_BR
dc.format.extent71 f.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.subjectColeta seletiva de lixopt_BR
dc.subjectGestão integrada de resíduos sólidospt_BR
dc.subjectLixo - Eliminaçãopt_BR
dc.titlePropostas de melhorias para reutilização e disposição final dos resíduos sólidos de um estabelecimento comercial do gênero alimentício (açaí)pt_BR
dc.typeDissertaçãopt_BR
dc.contributor.advisorNovaes, Luciano Farias de


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